BAKANLIK, ÇEVRE KİRLİLİĞİNE KARŞI MOBİL LABORATUVAR FİLOSUNU GENİŞLETTİ
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, çevre kirliliğinin tespiti, hızla müdahalesi ve riskli alanlarda acil numune alımında önemli görevler üstlenen mobil laboratuvar filosunu genişletti. Yeni eklenen 3 mobil su ve atık su analiz aracı ile 1 acil çevre numune alma ve analiz aracı, atık su arıtma tesisleri, göl, nehir gibi yüzeysel su kaynakları, yeraltı suları, maden sahaları ve toprak kirliği gibi birçok riskli alanlardan numune alımında görev alacak.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, çevre kirliliğini önlemek ve olası acil durumlarda anında müdahale etmek amacıyla 3 yeni mobil su ve atık su analiz laboratuvar aracı ile 1 yeni acil çevre numune alma ve analiz aracını filosuna kattı. Özel donanımlarla geliştirilen ve Türkiye’nin çevre güvenliğini sağlamada öncü rol alacak bu araçlar; atık su arıtma tesislerinde, göl, nehir gibi yüzeysel su kaynaklarında, yeraltı sularında, maden sahaları ve toprak kirliği gibi birçok riskli alanlardan numune alımında görevler alacak.
ANINDA MÜDAHALE İÇİN MOBİL LABORATUVARLAR
Bakanlık bünyesinde hizmet verecek mobil laboratuvarlar, çevresel sorunlara anında müdahale edebilmek için geliştirildi. Çevre Referans Laboratuvarı’na bağlı olarak çalışacak bu araçlar, tüm klasik analizleri yapabilecek ekipmanlarla donatıldı. Spektrofotometre, multimetre, termoreaktör ve otomatik pipetler gibi teçhizatlar sayesinde, mobil su ve atık su analiz laboratuvar araçları, çevre kirliliğine dair hassas ve hızlı ölçümler yapılmasına olanak tanıyor.
YÜKSEK TEKNOLOJİ VE SAHADA PRATİK ÇÖZÜM
İleri teknolojiye sahip bu araçlarda, uzaktan izleme ve kayıt için kızılötesi kameralı drone sistemi de bulunuyor. Drone sistemi, sahada yapılan çalışmalarda numune alınacak noktaların personel ve araçlar açısından güvenli olup olmadığını tespit ediyor. Sahanın incelenmesinde, arıtma tesislerinde by pass atık su çıkışlarının kontrolünde, ulaşılması mümkün olmayan yerler ile dere, nehir ve göllere kaçak deşarjların tespitinde kullanılıyor.
ENERJİ İHTİYACI GES İLE KARŞILANIYOR
Aynı zamanda, sahada enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla araçlarda güneş enerji sistemi (GES) panelleri bulunuyor. Güneş panellerinin yetersiz kaldığı durumlarda ise jeneratörler devreye giriyor. Böylece her koşulda kesintisiz bir enerji kaynağı sağlanıyor.
ZORLU KOŞULLARA KARŞI OFF ROAD ARAÇ
Araçlarda yer alan uydu haberleşme ve bağlantı sistemi sayesinde, uzak ve erişimi zor bölgelerde bile kesintisiz iletişim sağlanıyor ve çevre verileri anında merkeze iletilebiliyor. Araçlar ayrıca, arazide meydana gelebilecek acil durumlar için barınma bölümleri içeriyor. Bu sayede personel, zorlu koşullarda bile çalışmaya devam edebiliyor. Öte yandan, mobil laboratuvar filosuna eklenen ve acil çevre numune alma ve analiz aracı olarak kullanılan 4x4 tipi arazi aracı, özellikle dar ve engebeli yolların bulunduğu zorlu bölgelerde de kullanılıyor.