Çevre Referans Laboratuvarı
Çevre Referans Laboratuvarı

Deniz İzlemelerinde Standardizasyonun Sağlanması Projesi

28 Ekim 2015
Deniz İzlemelerinde Standardizasyonun Sağlanması Projesi
Deniz İzlemelerinde Standardizasyonun Sağlanması Projesi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak, ulusal çevre politika ve stratejilerinin belirlenmesine altlık oluşturulması amacıyla, tüm alıcı ortamlarda meydana gelen kirlilik ve kalite izleme çalışmaları yürütülmektedir. Bu izleme faaliyetlerinden olan Denizlerde kirlilik izleme çalışmaları 90’lı yıllardan bu yana Bakanlığımızca sürdürülmektedir. Deniz izleme çalışmalarında; Ülkemizdeki her bir denizin yapısının farklı olması nedeniyle farklı izleme stratejilerinin uygulanması ve standardizasyonunun sağlanması gerekmektedir. Bu amaçla; Bakanlığımızca TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ile birlikte “Deniz İzlemelerinde Standardizasyonun Sağlanması Projesi” sözleşmesi 14/07/2015 tarihinde imzalanmıştır.

Proje açılış toplantısı  Genel Müdürümüz, Sayın M. Mustafa SATILMIŞ’ın katılımıyla  27/10/2015 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilmiştir. Açılış toplantısına Bakanlığımız ve  TÜBİTAK yetkili ve uzmanlarının yanısıra, kamu kurum ve kuruluşları ile üniversitelerden katılım sağlanmıştır. 510 gün sürecek olan proje, Aralık 2016 tarihinde tamamlanacaktır.

 Proje Kapsamında Yapılacak Çalışmalar

Bu proje ile her bir deniz için; örnekleme, analiz metotları, analiz sonuçlarının değerlendirilmesi ve raporlamada standardizasyonun sağlanması, izleme kılavuzlarının hazırlanması, izleme gerekliliklerine yönelik eğitimlerin alınması ve izleme mevzuatına altlık oluşturacak “Deniz İzleme Strateji Belgesi”nin hazırlanması hedeflenmektedir.

Deniz izlemelerde standardizasyonu sağlamaya dönük teknik uygulama ve araştırma konularını içeren projede yer alan bileşenler çerçevesinde deniz izlemelerde kirlilik indikatörleri her denize özel olarak belirlenecek ve standart bir izleme ağı oluşturulacaktır. 

Proje ile Deniz Stratejisi Çerçeve Direktifi (DSÇD), Su Çerçeve Direktifi (SÇD),  Ulusal Mevzuat, Ülkemizin Taraf Olduğu Bölgesel ve Uluslararası Sözleşmeler ile ülke ihtiyaçları dikkate alınarak her bir deniz için numune alımı, ölçüm ve metotlarının standardizasyonuna ve izlemelerle ilgili personel eğitim ihtiyaçları karşılanmış olacaktır.

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır