Çevre Referans Laboratuvarı
Çevre Referans Laboratuvarı

Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemleri(SEÖS) Arıza, Bakım, Yakıt Değişikliği, Yedek Cihaz vb. Durumlarda KGS2 ile İlgili Talimat (TS EN 14181-2014 Madde 6.1)

09 Ocak 2017

 1- Yedek cihazlar ve cihazlar üzerinde yapılacak işlemler SEÖS Tebliği ve Genelgesine uygun olmalıdır. KGS1 sertifikası mevcut olmalı ve ölçüm aralığına uygun seçilmelidir.

2- Yedek cihazlar takılmasından itibaren azami 6 aylık süre için kullanılacaksa yeni KGS2 fonksiyonu oluşturulmasına gerek bulunmamaktadır. Bu sürenin aşılması durumunda yedek cihazlar için KGS2 fonksiyonu 6 aylık süre dolmadan oluşturulmalıdır.
KGS2 ölçümleri yapılmadan kullanılacak azami 6 aylık süre, yeni TS EN 14181-2014 standardının 6.1 maddesine istinaden şu durumlarda kullanılacaktır; 
- Tesis işletimindeki (örneğin, baca gazı azaltma sistemi değişikliği veya yakıt değişikliği) herhangi bir önemli değişiklik yapılması,
- Elde edilen sonuçları büyük ölçüde etkileyecek olan AMS'ye yapılacak önemli değişiklikler (yedek cihaz kullanımı dahil) veya onarımlar yapılması,
Yeni bir kalibrasyon fonksiyonu oluşturulmadan önceki dönemde önceki kalibrasyon fonksiyonu (gerekirse ekstrapolasyon ile) kullanılmalıdır. Bu doğrultuda; belirli kalibrasyon işleminin, yeni kalibrasyon fonksiyonunun önceki kalibrasyon fonksiyonundan önemli ölçüde farklı olmadığının kanıtlanması gerekmektedir. Bunun kanıtlanması ( kapsamında SEÖS bulunan Yetkili Çevre Laboratuvarları tarafından yapılacaktır) halinde önceki kalibrasyon fonksiyonunun kullanılmaya bu altı aylık süre içerisinde devam etmesine izin verilecektir.
 
3- Kapsamında SEÖS bulunan Yetkili Çevre Laboratuvarları tarafından Ekstraplasyon formülleri ve doğrulama işlemlerine ait prosedürlerin oluşturularak onaylanması için , Bakanlığımıza resmi yazı ile başvuruda bulunulacaktır. Ayrıca kullanılan formüller, excel formları ve hesaplamalar seos@csb.gov.tr e-posta adresine gönderilecektir. Onay sürecinden sonra söz konusu laboratuvarlar yedek cihazlar ile ilgili yukarıda bahsedilen işlemleri yapabilecektir.
 
4- Yedek cihazların devamlı olarak bacada bulundurulmasının istenmesi halinde ölçümleri etkilemeyecek şekilde yer seçimi yapılmalı ve bununla ilgili bilgiler SEÖS fizibilite raporuna eklenmeli ve güncellenmiş hali Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün onayına sunulmalıdır. Bu onay olmadan cihaz bacaya kurulmamalıdır.
5- Güncellenmiş SEÖS fizibilite raporunun elektronik hali seos@csb.gov.tr e-posta adresine gönderilecektir.
6- Yedek cihazın bacaya sürekli olarak monte edilmeden kullanılmasının planlanması halinde, yedek cihaz aynı numune alma noktasında arızalı cihazın yerine takılacaktır. 2. maddede belirtildiği üzere 6 aydan fazla kullanılmasının gerektiği hallerde KGS2 ölçümleri yapılacak ve yedek cihazın KGS2 fonksiyonu yazılıma girilecektir. (SEÖS yazılım firması tarafından) Arızalı cihaz tamir edildikten sonra yedek cihazın asıl cihazla değiştirilmesi zorunlu değildir. Tamir edilen cihaz yeni yedek cihaz olarak kullanılabilir.
7- KGS2 fonksiyonu oluşturma işi kapsamında SEÖS bulunan Yetkili Çevre Laboratuvarları tarafından yapılacaktır. 
8- Yedek cihazlar da asıl cihazların kullanımında uyulması gereken kurallara tabidir. Örnek: Her ay KGS3 yapılması, her 5 senede  KGS2 yaptırılması vb.
9- Yedek cihaz kullanmaya başlanma zamanı bitiş zamanı vb. bilgiler SEÖS dosyasında kayıt altında tutulacak ve yedek cihaz kullanılmaya başlama ve bitiş tarihleri tesis tarafından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Bakanlığına resmi yazı ile bildirilecektir. Ayrıca bildirimlerin elektronik hali seos@csb.gov.tr e-posta adresine gönderilecektir.
 


Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır